skip to Main Content

Aanbod voor scholen en hulp voor rouwende medewerkers

Is er sprake van een situatie van rouw en verlies bij kinderen en/of volwassenen op school? Is er een naaste van een leerkracht of medewerker overleden? Ligt een teamlid in scheiding, of is de (v)echtscheiding inmiddels achter de rug maar zijn de emoties nog vers? Is een collega mantelzorger thuis? Uit onderzoek blijkt dat rouw, verlies en het verrichten van mantelzorgtaken veel invloed hebben op het leven en functioneren van mensen. In bijna alle gevallen nemen mensen pijn, verdriet en emoties mee naar hun werk. Het beïnvloedt hun werk op alle gebieden, ook in contacten met collega’s en leidinggevenden. Wij zijn gespecialiseerd in het helpen van kinderen en jongeren op school of binnen het kindcentrum, en van uw medewerkers.

Omgaan met verlies op school en binnen het kindcentrum

Stichting Zilveren Maan verzorgt lotgenotengroepen op scholen (zie pagina Gemeenten voor dit aanbod), zowel binnen het basis- als voortgezet onderwijs.

Verlieservaringen en rouw veroorzaken overweldigende emoties en gaan vaak samen met gevoelens die soms ook heel tegenstrijdig kunnen zijn. Niet alleen voor volwassenen maar ook voor kinderen en jongeren is rouwen confronterend en leidt dit tot een periode van heel hard werken aan zichzelf. Want een ingrijpend verlies verwerken gaat vaak niet vanzelf.

De verlies- en rouwexperts van Stichting Zilveren Maan bieden verschillende programma’s, workshops, masterclasses en (individuele) begeleiding aan voor leerkrachten, pedagogisch medewerkers, IB-ers, schoolmaatschappelijk werkers, leden van (sport)verenigingen, kinderverpleegkundigen, verloskundigen, kraamverzorgenden en andere professionals.

Onze lotgenotengroepen

Stichting Zilveren Maan organiseert groepen waarin kinderen en jongeren de kans krijgen om hun verdriet en verlieservaringen met lotgenoten te delen onder begeleiding van twee professionele verlies- en rouwdeskundige coaches.

De kracht van onze werkwijze ligt in het ontmoeten van lotgenoten, gevoelens en ervaringen (h)erkennen en elkaar ondersteunen. De programma’s zijn gericht op preventieve hulp waarmee we voorkomen dat deze kinderen en jongeren (verder) stagneren in een gezonde ontwikkeling.

Wij bieden verschillende programma’s aan:

 • Echtscheidingsprogramma voor de allerjongsten (van 4 tot 8 jaar)
 • Echtscheidingsprogramma voor kinderen vanaf 8 jaar en tieners die te maken hebben (gehad) met een echtscheiding
 • Overlijdensprogramma voor kinderen of tieners die een gezinslid hebben verloren
 • Jonge Mantelzorgersprogramma voor kinderen of tieners met een chronisch ziek, ernstig ziek (fysiek en/of psychisch), gehandicapt, verslaafd gezinslid of bij autisme.

Een aantal gemeenten subsidieert de lotgenotengroepen: deze groepen vinden dan binnen schooltijd plaats en zijn kosteloos. Ook organiseren wij lotgenotengroepen waarbij kinderopvangorganisaties en scholen de kosten dragen, soms ook met een (kleine) bijdrage van de ouders. Daarnaast draaien wij groepen waarvoor de ouders volledig zelf de kosten betalen.

Onze preventieve activiteiten

Als je als school of kinderopvangorganisatie  plotseling geconfronteerd wordt met het overlijden van een kind of een medewerker, is het vaak lastig door alle emoties en verdriet om te bedenken of je de juiste stappen zet. Je wilt de opvang van de kinderen goed verzorgen, aandacht hebben voor tegenstrijdige gevoelens, zakelijke aspecten regelen, bedenken hoe de communicatie moet verlopen en nog tientallen andere acties tegelijkertijd in werking zetten.

Het kan helpen als je vooraf een aantal zaken regelt, voordat er sprake is van het (a.s.) overlijden van een teamlid of een van de kinderen. Stichting Zilveren Maan kan hierbij helpen. Wij doen dit o.m. door het maken van draaiboeken en het aanbieden van praktische modules met thema’s als rituelen en het organiseren van een herdenkingsbijeenkomst. Ook bieden wij modules aan over verlies en rouw in de onderbouw, middenbouw, bovenbouw en op het Voortgezet onderwijs.

Deze modules kunnen op inschrijving gevolgd worden of op maat afgenomen worden. Kijk hieronder voor ons actuele aanbod of neem contact met ons op om je vragen en wensen te bespreken.

Ons aanbod bij verlies en rouw op school en in het kinderopvangcentrum

Als je als organisatie geconfronteerd wordt met rouw en verlies veroorzaakt dat vaak een grote golf aan emoties bij de kinderen/jongeren, ouders en het team. Je wilt iedereen hier goed bij steunen en begeleiden, en dat is vaak niet eenvoudig. Er komen allerlei vragen op tafel als: “hoe vertellen we de kinderen wat er gebeurd is, hoe zorgen we er voor dat ze niet onnodig bang gemaakt worden, hoe richten we een herdenkingsplek in en hoe lang blijft deze staan, wie informeren we als eerste, wat doen we met kinderen uit andere klassen, wat laten we wel en niet doorgaan aan activiteiten, hoe lang laten we proefwerken vallen” en nog veel meer.

De verlies- en rouwexperts van Stichting Zilveren Maan kunnen hierbij, op maat, helpen. Afhankelijk van de wensen en vragen kunnen wij onder meer het volgende verzorgen:

 • Draaiboek op maat: prijs op aanvraag.
 • Teamworkshop hoe om te gaan in en met deze situatie van verlies en rouw. Deze workshop maken we op maat voor de jongste kinderen van 0-4 jaar, onderbouw, middenbouw, bovenbouw of het VO. Deze interactieve workshop duurt 1,5 uur en wordt door 1 verlies- en rouwcoach gegeven. Prijs: 125 euro exclusief 21% BTW, reistijd en -kosten.
 • Verzorgen van en/of ondersteunen bij de interne en externe communicatie. Prijs op aanvraag.
 • Verzorgen van en/of ondersteunen bij een bijeenkomst voor ouders en/of kinderen: duur 1,5 uur (2 rouw-en verliesexperts). Prijs: 250 euro exclusief 21% BTW, reistijd en -kosten.
 • Verzorgen van en/of ondersteunen bij een herdenkingsdienst op school of in het kindcentrum. Prijs op aanvraag.
 • Coaching van (individuele) medewerkers en/of kinderen/jongeren. Prijs: 65 euro per uur exclusief 21% BTW, reistijd en -kosten.
 • Masterclass “Rituelen bij verlies en rouw”, Masterclass “Verdriet, verlies en rouw bij kinderen”, Masterclass “Kinderen en echtscheiding, theorie en praktijk”, Masterclass “Kinderen en overlijden van een dierbare, theorie en praktijk”, Masterclass “Gestapeld verlies bij kinderen”, Masterclass “Levend verlies bij kinderen”, Masterclass “Verlies, verdriet en rouw bij samengestelde kinderen”, Masterclass “Kinderen ondersteunen bij verlies en rouw en zelf als professional ook een verlies- en rouwervaring hebben” en Masterclass “Verdriet en verlies bij jonge mantelzorgers, theorie en praktijk”: duur per Masterclass 2 uur, gegeven door 2 deskundige verlies- en rouwcoaches. Praktische Masterclass. Prijs inclusief materialen: 250 euro exclusief 21% BTW, reistijd en -kosten. Alle Masterclasses worden aangepast aan de leeftijd van de doelgroep.
 • Algemene ouderavond of training voor team over rouw en verlies na scheiding en/of overlijden: duur 1 uur. Prijs: 100 euro exclusief 21% BTW, reistijd en -kosten.
 • Begeleiden klas na overlijden klas- of groepsgenoot: duur 1,5 uur door 2 verlies- en rouwdeskundige coaches. Prijs: 250 euro exclusief 21% BTW, reistijd en -kosten.

Bij afname van meerdere activiteiten kunnen we een aangepaste prijs op maat maken.

Workshopreeks “Emoties & zo”

Uit onderzoek blijkt dat kinderen en jongeren het fijn vinden om met gelijkgestemden te praten over emoties en gedrag. Dit geldt voor kinderen die een verlies- en rouwervaring hebben meegemaakt, en ook voor kinderen waarbij dit niet het geval is. Ook bij hen merken we dat de oefeningen en creatieve opdrachten die wij doen hen helpen om (nog) beter met emoties om te gaan, veerkrachtiger te worden en weerbaarder.

In de workshops zien we dat kinderen van elkaars ervaringen leren en emoties ook beter herkennen, bij zichzelf en elkaar, en deze ook gemakkelijker uiten. Dit vergroot hun zelfvertrouwen en zelfregie.  Ze voelen zich sterker en hebben daardoor een (nog) positiever beeld van de toekomst.

Onze ervaring is dat het van belang is dat de workshops begeleid worden door twee professionele, deskundig opgeleide coaches omdat het groepsproces goed vorm gegeven moet worden. Een risico zou anders bijvoorbeeld kunnen zijn dat de kinderen elkaar in de put praten in plaats van dat ze elkaar emotionele steun kunnen geven.

De workshopsreeks bestaat uit 4 bijeenkomsten die gegeven worden door twee verlies-en rouwdeskundige coaches.  De bijeenkomsten vinden plaats op de school.

Thema’s die onder meer aan bod komen zijn:

 • Welke emoties zijn er eigenlijk?
 • Hoe herken je ze bij jezelf?
 • Waar zitten emoties in je lichaam?
 • Merk je ook emoties bij anderen op?
 • Hoe voel je jezelf lekker in je vel zitten?
 • Wat kun je doen als het niet zo lekker gaat?
 • Hoe vraag je om hulp?
 • Hoe deel je emoties met anderen?
 • Wat doe je als iets niet goed voelt?
 • Wat kun je doen als je maar blijft piekeren?

De workshops duren 1 uur per workshop. In overleg worden de data en het tijdstip gepland.

De kosten voor de workshopreeks bedragen € 815,– exclusief 21% BTW en reiskosten. Het genoemde bedrag is inclusief organisatiekosten, reistijd en materialen.

Mocht je meer willen weten over wat we voor jouw school of kindcentrum kunnen betekenen en wat de kosten zijn, neem dan contact met ons op per mail (info@zilverenmaan.org) of telefonisch op 06-524 529 69. Of neem een kijkje op onze website  https://zilverenmaan.org/.

Mogen wij je helpen? Vul dan het formulier in!Contactgegevens

T: 06 – 524 529 69
E: info@zilverenmaan.org

Als je als ouder, jongere, werkgever of vanuit de gemeente belangstelling hebt voor onze programma’s en wilt weten of we iets voor je kunnen betekenen, kun je een berichtje sturen via ons contactformulier of ons bellen. We geven je graag alle gevraagde informatie!

Volg ons op Social Media

Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte omtrent het laatste nieuws.

Contactgegevens

Als je als ouder, jongere, werkgever of vanuit de gemeente belangstelling hebt voor onze programma’s en wilt weten of we iets voor je kunnen betekenen, kun je een berichtje sturen via ons contactformulier of ons bellen. We geven je graag alle gevraagde informatie!

Volg ons op Social Media

Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte omtrent het laatste nieuws.

Back To Top