Actueel

Een unieke, praktische 2-daagse voor jonge mantelzorgers van 12-18 jaar

Op 29 februari en 7 maart a.s. organiseert Stichting Zilveren Maan weer een unieke, praktische 2-daagse voor jonge mantelzorgers van 12-18 jaar.

Een jonge mantelzorger draagt, soms voor het grootste deel alleen en soms samen met anderen, zorg voor (of maakt zich veel zorgen over) een ouder, broer of zus of iemand anders in de nabije omgeving die lijdt aan een lichamelijke of psychische aandoening, een (chronische) beperking of kampt met verslavingsproblematiek.

Uit het rapport “Hoor je mij wel?” van de Kinderombudsman (mei 2018) blijkt dat:

  • bijna 25% van de kinderen en jongeren tot 25 jaar een ouder of familielid heeft met een (chronische) ziekte, beperking, verslaving en/of stoornis;
  • naar schatting 1 op de 10 kinderen/jongeren daadwerkelijk mantelzorger is.

Als jonge mantelzorgers kun je het risico lopen dat je onvoldoende toekomt aan je eigen leven en ontwikkeling. Jonge mantelzorgers vragen echter niet vaak snel om hulp, cijferen zichzelf vaak weg en uiten hun zorgen niet om anderen niet te willen belasten. Ze zijn vaak zeer sociaal en bescheiden en maken al op jonge leeftijd een volwassen indruk.

Uit onderzoek blijkt dat ze een grote verantwoordelijkheid dragen en last kunnen hebben van psychische en fysieke klachten en signalen als o.m. :

  • (emotionele) overbelasting
  • chronische stress en vermoeidheid
  • concentratieproblemen
  • verzuim van school
  • geen tijd voor hobby’s en/of bijbaan
  • last van schaamte en/of schuldgevoel
  • gevoel van eenzaamheid
  • ontwikkelingsachterstand.

Alle jongeren die hebben deelgenomen aan onze lotgenotengroepen voor jonge mantelzorgers vertellen altijd dat ze het prettig vinden om met leeftijdsgenoten in dezelfde situatie over hun gezinssituatie te praten.  Ze herkennen gevoelens en dingen waar ze tegenaan lopen of die ze moeilijk vinden bij elkaar: dat geeft steun en erkenning. Veel jongeren vertellen dat ze zich daardoor gehoord voelen, minder “anders” en minder eenzaam. Vaak horen we ook dat ze het niet gemakkelijk vinden om thuis over hun gevoelens en de situatie te praten, maar door een lotgenotengroep valt deze drempel weg. Bij de evaluaties zien we steevast dat de deelnemers steun en uitwisseling hebben ervaren en informatie (praktisch en emotioneel) van elkaar gekregen hebben waardoor ze de thuissituatie beter en prettiger aan kunnen. Ze hebben van elkaars ervaringen geleerd, en uiten daardoor gemakkelijker hun emoties en gedachten. Dit vergroot hun zelfvertrouwen en zelfregie.  Ze voelen zich sterker en hebben een positiever beeld van de toekomst. Ook vergroten ze hun netwerk met ervaringsdeskundigen doordat ze ook buiten de groepen om contact met elkaar houden als ze een klik hebben.

Al onze lotgenotengroepen werken volgens de op maat gemaakte Zilveren Maan methode, een methode die ontwikkeld is door Marielle van de Laan, verlies- en rouwexpert. De lotgenotengroep wordt begeleidt door twee professionele en ervaren verlies- en rouwcoaches van Zilveren Maan. Voor meer informatie over de 2-daagse, neem een kijkje op onze website: https://zilverenmaan.org/agenda/dag-1-lotgenotengroep-voor-jonge-mantelzorgers-12-18-jaar/

Deel dit bericht

Heb je nog vragen?

Neem contact met ons op via het contactformulier of mail naar info@zilverenmaan.org. Wil je liever bellen? Dat kan ook: 06-52452969.