Over ons

Onze missie

Stichting Zilveren Maan begeleidt kinderen, jongeren en hun ouders om weer verder te kunnen na verlies en verdriet – in welke vorm dan ook.

Wij doen wat we doen omdat elk jaar ongeveer 12.000 kinderen en jongeren in Nederland een ouder, broer of zus verliezen en dus te maken krijgen met rouw. 

Wij doen wat we doen omdat 25% van de kinderen en jongeren tot 25 jaar een ouder met een (chronische) ziekte, beperking, verslaving of stoornis heeft. Daardoor is 1 op de 10 kinderen/jongeren op jonge leeftijd al mantelzorger. 

Wij doen wat we doen omdat ongeveer 32.000 kinderen en jongeren een scheiding van getrouwde ouders meemaken – en 18.000 kinderen van stellen die niet getrouwd waren. Bovendien gaat 60% van de nieuw samengestelde gezinnen wederom uit elkaar, waardoor heel veel kinderen zelfs een tweede scheiding moeten meemaken. 

Deze indrukwekkende cijfers laten zien dat duizenden kinderen en jongeren dagelijks te maken krijgen met verlies, verdriet en rouw. Dat is overweldigend en gaat samen met tegenstrijdige gevoelens. Vaak uit zich dit – bij gebrek aan begeleiding – in psychische en fysieke klachten, waaronder ontwikkelingsachterstanden, chronische stress en vermoeidheid, concentratieproblemen, verzuim van school, last van schaamte, schuldgevoelens en depressieve klachten zoals somberheid en eenzaamheid. 

Daarom is het belangrijk om kinderen en jongeren te ondersteunen in het rouwproces. Hoe dit verloopt, is bepalend voor de rest van hun leven. 

Stichting Zilveren Maan begeleidt kinderen en jongeren om rouw in hun leven te verweven, zodat ze het verwerken en weer ‘kind’ kunnen zijn. Na het programma laten we ze met veerkracht en vertrouwen in de toekomst weer los. 

We begeleiden deelnemers door middel van lotgenotencontact, groepsbijeenkomsten, trainingen en individuele begeleiding, allemaal volgens de Zilveren Maan Methode. 

Sinds de oprichting in 2018 organiseert de Stichting jaarlijks 15 tot 20 lotgenotengroepen. Onder andere in de gemeente Castricum, Heiloo, Bergen, Uitgeest, Alkmaar, Bilthoven. De programma’s worden gemiddeld met een 9,1 beoordeeld.

De kernwaarden van Stichting Zilveren Maan zijn verbindingveerkracht, vertrouwen, en betrokkenheid.

REVIEWS

Ervaringen van scholen

Aram Louman, locatieleider basisschool
Aram Louman, locatieleider basisschool
Lees verder
Al jaren werken wij samen met Stichting Zilveren Maan. Centraal in hun programma’s staat dat kinderen kunnen delen wat ze echt voelen, denken en willen. In een veilige omgeving onder leiding van professionals krijgen de kinderen handvatten om met de situatie, waar ze niet om hebben gevraagd, om te gaan.
Nel de Vries, Directeur Basisschool
Nel de Vries, Directeur Basisschool
Lees verder
Wij hebben ervaren in de groepen voor kinderen met gescheiden ouders hoe het kinderen oplucht wanneer ze merken dat ze niet de enige zijn die gescheiden ouders hebben. De kinderen kunnen elkaar ook goede tips geven om met ingewikkelde thuissituaties om te gaan. Bij ouders zagen we dat het een enorm indringende ervaring kan zijn als kinderen aan beide ouders kunnen vertellen hoe zij ruzie en conflicten ervaren. In veel gevallen heeft dit geleid tot een betere samenwerking tussen ex-partners.
Femke Kooij, Zorgcoördinator Middelbare School
Femke Kooij, Zorgcoördinator Middelbare School
Lees verder
Het aanbod van Stichting Zilveren Maan ervaren wij als echt aanvullend. Het ondersteuningsaanbod voor onze leerlingen wordt hierdoor op een laagdrempelige manier vergroot. En niet onbelangrijk: de leerlingen die eraan meedoen zijn merkbaar geholpen door het contact met lotgenoten. Een echte meerwaarde dus.
Marcel Jobse, Adjunct Directeur Basisschool Castricum
Marcel Jobse, Adjunct Directeur Basisschool Castricum
Lees verder
Op onze school hebben de afgelopen jaren diverse lotgenotengroepen van Zilveren Maan plaats gevonden. De programma's maken (verborgen) verdriet voor jongeren tastbaar en geven handvatten voor de verwerking.

Team stichting Zilveren Maan

Het bestuur van de Stichting bestaat uit vrijwilligers. Alle bestuursleden zijn ervaren professionals met een groot hart voor de kinderen en jongeren die de programma’s volgen. Het bestuur houdt toezicht op het beleid en de algemene zaken van de stichting. 

Het bestuur bestaat uit Fleur Driessen (voorzitter, psycholoog), Martin Folkeringa (secretaris, advocaat) en Robert van der Meer (penningmeester, coach en financial consultant).

De coördinatie en organisatie van de lotgenotenprogramma’s wordt uitgevoerd door de samenwerkingpartner Mariëlle van der Laan (Praktijk Zilveren Maan) en de coaches. Samen verzorgen zij de coördinatie en uitvoering van de lotgenotenprogramma’s.

Stichting Zilveren Maan beschikt over een vertrouwenspersoon die zowel door de verlies- en rouwdeskundigen als door de ouders en deelnemers ingeschakeld kan worden. De vertrouwenspersoon is bereikbaar via e-mail: info@moorecoaching.nl.

Benieuwd naar de coaches die de programma’s van Stichting Zilveren Maan begeleiden? We stellen ze graag hier aan je voor.

Beleidsplan en jaarverslagen

Wil je meer weten over het beleidsplan van Stichting Zilveren Maan of jaarverslagen lezen? Je vindt ze hier.

Heb je nog vragen?

Neem contact met ons op via het contactformulier of mail naar info@zilverenmaan.org. Wil je liever bellen? Dat kan ook: 06-52452969.