Actueel

Het maken van een kerstbal kan helpen bij het verweven van verdriet en verlies in je leven………..

In een lotgenotengroep voor jongeren op het Voortgezet Onderwijs die een dierbare hebben verloren, is hard gewerkt de afgelopen weken. Er zijn veel ervaringen gedeeld, stappen gezet en dat is merkbaar in de gesprekken. We besluiten met de groep een kerstbal te maken waarin de jongeren alle herinneringen aan hun dierbare kunnen stoppen. Een van de jongeren vertelt na afloop dat ze blij is met deze opdracht. Omdat het overlijden van haar dierbare nog maar kort geleden is, hebben ze dit jaar thuis geen kerstboom. Deze kerstbal met herinneringen gaat ze in haar kamer hangen vertelt ze, dan is het toch nog een beetje kerst en is haar dierbare dicht bij haar.

In een groep voor jonge mantelzorgers op het Voortgezet Onderwijs besluiten we ook een kerstbal te maken. Maar dan een bal waarin jongeren datgene “stoppen” wat belangrijk is om mee te nemen vanuit 2019 naar 2020. Deze opdracht vraagt om reflectie en bezinning, en bewustwording. Wat ging wel goed, waar werd je blij van, wat was fijn in 2019? We merken dat de jongeren er enthousiast van worden, en met hoeveel zelfvertrouwen en positiviteit ze aan de slag gaan. “Fijn dat je ook met anderen kunt uitwisselen wat zij willen meenemen”, verzucht een jonge mantelzorger. “Want dan herken ik ook dingen en dan merk ik dat er toch ook echt goede dingen waren dit jaar!”. Wijze woorden van een wijze, jonge dame.

         

Deel dit bericht

Heb je nog vragen?

Neem contact met ons op via het contactformulier of mail naar info@zilverenmaan.org. Wil je liever bellen? Dat kan ook: 06-52452969.