Actueel

De derde “Basistraining Aankomend Coach Stichting Zilveren Maan” start in november 2019!

Rouwen is overweldigend en gaat vaak samen met gevoelens die soms tegenstrijdig kunnen zijn. Niet alleen voor volwassenen maar ook voor kinderen is rouwen confronterend en leidt dit tot een periode van heel hard werken aan zichzelf. Want een ingrijpend verlies verwerken gaat vaak niet vanzelf.

Stichting Zilveren Maan begeleidt, als landelijke werkende stichting, vanuit verbinding en vertrouwen kinderen en jongeren in diverse lotgenotengroepen zodat ze verder kunnen na verlies, in elke vorm.

Rouwen is een proces op zich, dat bestaat uit een aantal fases: besef en omgaan met verlies, accepteren, jezelf aanpassen en focussen op de toekomst. Het doorleven van al deze fases gaat bij iedereen weer anders en in een andere volgorde. Zo rouwt ook elk kind op zijn eigen manier. Het ‘negeren’ van emotionele gevoelens is iets wat mensen al snel doen, vooral kinderen die zich in een bepaalde ontwikkelfase bevinden. Kinderen willen daarin ouders vooral niet tot last zijn. Maar als de situatie thuis of bij de ouder(s) rustig wordt, komt het rouwproces bij kinderen vaak op gang. Dan kunnen ze vluchten naar situaties die ze afleiden van de pijn. En dat is natuurlijk niet altijd goed. Wanneer een rouwproces erg lang duurt, moeizaam gaat of zelfs dreigt vast te lopen, dan is extra hulp nodig. Kinderen kunnen (of willen) dit vaak niet zelf aangeven, en het is daarom belangrijk er goed op mogelijke signalen wordt gelet.

Stichting Zilveren Maan verzorgt verschillende lotgenotengroepen omdat in de praktijk elke keer weer blijkt hoeveel steun kinderen aan elkaar kunnen hebben. Door het delen van gevoelens, elkaar tips en advies te geven en er voor elkaar te zijn.

De volgende lotgenotengroepen worden aangeboden:

  • Echtscheidingsprogramma voor echtscheidingskinderen vanaf 8 jaar en tieners.
  • Overlijdensprogramma voor kinderen of tieners die een gezinslid hebben verloren.
  • Jonge Mantelzorgersprogramma voor kinderen of tieners met een chronisch ziek, ernstig ziek (fysiek en/of psychisch), gehandicapt, verslaafd gezinslid of bij autisme).

 

Werkwijze

Je wordt uitgenodigd om te oefenen met diverse werkvormen zodat je praktische vaardigheden krijgt in het begeleiden van de verschillende programma’s voor onze lotgenotengroep op basis van de Zilveren Maan methode.

Doel

Deelnemers leren de verschillende lotgenotengroepen te begeleiden op basis van de Zilveren Maan methode.  Als de basistraining met goed gevolg is afgerond, ontvangt de deelnemer een certificaat. Daarna omvat het inwerkprogramma een stage op verschillende lotgenotengroepen.

Doelgroep

De training staat open voor ervaren leerkrachten, intern begeleiders, pastoraal werkers, vertrouwenspersonen, hulpverleners, (kinder)rouwtherapeuten en (school)maatschappelijk werkers en die werken met kinderen en jongeren tussen 6 en 23 jaar en die willen leren hoe een lotgenotengroep opgezet moet worden. We adviseren om met twee personen van dezelfde organisatie deel te nemen. Dit heeft vele voordelen in de ontwikkeling, het begeleiden en de ondersteuning van elkaar. Bovendien helpt het om kennis niet verloren te laten gaan, mocht een van de twee de organisatie verlaten. We werken in een kleine groep met minimaal tien en maximaal veertien deelnemers.

Literatuur

Als basismateriaal gebruiken we de uitgereikte map voor de Basistraining. Deze map is bij de prijs inbegrepen. Voorafgaand aan de training is het verplicht te lezen: ‘Professioneel begeleiden bij verlies (handvatten voor de praktijk)’ van Jakob van Wielink en Leo Wilhelm, ISBN 9089539883. Tijdens de trainingsdagen is het mogelijk om boeken en andere ondersteuningsmaterialen van Zilveren Maan te bekijken.

Data en tijd: Tweedaagse training:

Dag 1 op 15-11-19:            9.00-17.30 uur.

Dag 2 op 29-11-19:            9.00-14.30 uur.

Locatie: Oude Parklaan 111/1.18, 1901 ZZ Castricum

Kosten: De kosten zijn € 425,- (inclusief BTW) inclusief koffie/thee, lunches op beide dagen, inschrijf- en administratiekosten, organisatiekosten en de werkmap.

 

Voorwaarde voor deelname

Voorwaarde voor deelname is de deelname aan de “Rouw- en verliestraining Zilveren Maan”, een andere afgeronde training of opleiding op het gebied van rouw/verlies of een andersoortige, relevante opleiding.

Vragen?

Voor vragen over deelname, kun je bellen met Mariëlle van der Laan, telefoon 06-524 529 69 of mailen via adres: info@praktijkzilverenmaan.nl

Deel dit bericht

Heb je nog vragen?

Neem contact met ons op via het contactformulier of mail naar info@zilverenmaan.org. Wil je liever bellen? Dat kan ook: 06-52452969.