Actueel

Privé stress vaak de oorzaak van ziekteverzuim blijkt uit onderzoek van “Zorg van de Zaak”

Uit het onderzoek https://www.skipr.nl/actueel/id39338-privestress-vaak-oorzaak-van-ziekteverzuim.html van “Zorg van de Zaak” blijkt dat ruim zes op de tien werknemers (64 procent) die in de afgelopen vijf jaar verstek lieten gaan op het werk, dat deed door problemen in de privésfeer. Ze meldden zich ziek als gevolg van bijvoorbeeld een echtscheiding, financiële problemen of het verlies van een dierbare. Ook de combinatie werk en mantelzorg was voor sommigen zo belastend dat ze zich afmelden op het werk.

De coaches van Zilveren Maan herkennen deze aantallen in de praktijk absoluut. Daarom heeft Zilveren Maan een uniek aanbod voor bedrijven, organisaties en overheden waarvan medewerkers te maken hebben met een situatie van rouw en verlies in het gezin of de familie. Of als er een teamlid is overleden of een collega in scheiding ligt. Of als een medewerker mantelzorger thuis is.

Uit allerlei onderzoek blijkt elke keer opnieuw dat rouw, verlies en het verrichten van mantelzorgtaken veel invloed hebben op het leven en functioneren van mensen. In bijna alle gevallen nemen mensen pijn, verdriet en emoties mee naar hun werk. Het beïnvloedt hun werk op alle gebieden, ook in contacten met collega’s, klanten en leidinggevenden. Ook kost een medewerker die (ziek) thuis zit, het bedrijf geld: gemiddeld blijkt dit het bedrijf 250-500 euro per dag te kosten. Het is dus niet goed voor de medewerker zelf als deze lang(ere) tijd niet kan werken of niet goed functioneert, maar ook niet voor de collega’s en het bedrijf.

Maar hoe kun je een rouwende collega wel het beste helpen? En hoe ondersteun je een collega die in scheiding ligt? Of een (ernstig of chronisch) ziek gezinslid heeft, of een dierbare met een beperking?  Dat zijn moeilijke vragen. In de praktijk weten collega’s vaak niet hoe ze kunnen helpen, wat ze wel of niet kunnen zeggen of doen. Wanneer is het bijvoorbeeld reëel dat iemand na het overlijden van de partner of een kind weer aan het werk gaat? Of minder werkt omdat zijn/haar hoofd er niet naar staat door de scheiding en alles wat daarbij komt kijken?

Stichting Zilveren Maan biedt Masterclasses en trainingen aan om hierbij te helpen. Deze geven inzicht, zitten vol tips en bieden praktische oplossingen. We kunnen ook groepsbijeenkomsten voor medewerkers verzorgen, als er bijvoorbeeld een collega overlijdt of er een incident/calamiteit is op het werk waarbij verlies en rouw een rol spelen.

Alle trainingen en workshops kunnen we op maat en in company organiseren. We vertellen je graag meer als je contact met ons opneemt.

Ook bieden wij individuele begeleiding aan medewerkers bij verlies en rouw

Mogen wij jullie helpen?

  • Een collega heeft zijn partner of kind verloren
  • Een collega heeft een dierbare verloren
  • Een collega is overleden
  • Een collega zit in een (v)echtscheiding
  • Een collega gaat door een zwaar rouwproces.

Speelt één van de onderstaande thema’s bij jullie in het bedrijf of organisatie? Laat ons dan helpen, wij hebben hier veel ervaring mee. Vul het contactformulier in en wij nemen (geheel vrijblijvend) contact met je op.

Deel dit bericht

Heb je nog vragen?

Neem contact met ons op via het contactformulier of mail naar info@zilverenmaan.org. Wil je liever bellen? Dat kan ook: 06-52452969.